Deze website maakt onderdeel uit van het historische archief van SGSP.nl. Kijk op www.sgsp.nl voor een overzicht van ons actuele aanbod.
 Deze historische website wordt niet langer bijgewerkt met actuele onderwerpen of aangepast aan moderne technische eisen.
Zoeken
Basishandleiding BVE 2

In deze basishandleiding voor BVE 2 kunt u lezen hoe u BVE 2 moet installeren. Daarnaast worden in deze handleiding de basis functionaliteiten van BVE besproken die benodigd zijn om met een trein te kunnen rijden.

BVE installeren
Voordat u van BVE gebruik kunt maken moet u BVE samen met de standaardroute eerst op uw computer installeren. Volg onderstaande stappen om BVE op uw computer te installeren.
 1. Ga naar http://mackoy.cool.ne.jp/ om BVE 2 te downloaden. U zult het scherm uit afbeelding 1 te zien krijgen.

Afbeelding 1
 1. Klik nu op de blauwe B links op het scherm uit afbeelding 1. Onder deze B staat het bijschrift "version 2". Nadat u op de B heeft geklikt ziet u het scherm uit afbeelding 2.

Afbeelding 2
 1. In het scherm uit afbeelding 2 klikt u vervolgens op het woord "Get" links op het scherm. Hierna zal het scherm uit afbeelding 3 verschijnen.

Afbeelding 3
 1. Links in het midden van het scherm uit afbeelding 3 treft u een link met de titel "Download" aan. Klik op deze link om naar het scherm uit afbeelding 4 te gaan.

Afbeelding 4
 1. Als u het scherm uit afbeelding 4 voor u heeft staan bent u op de download pagina aangekomen. Klik hier op de knop "Download" onder de kop "English" om de juiste BVE versie te downloaden.

 2. Pak nu het in stap 5 gedownloade .zip bestand uit. U verkrijgt dan drie bestanden, namelijk bve2.6.3en.msi, uchibo9en.msi en ReadMe.txt. Start de BVE installatie door het bestand bve2.6.3en.msi uit te voeren (afbeelding 5) en volg de aanwijzingen op het scherm. Als u het bestand bve2.6.3en.msi niet kunt uitvoeren is de "Windows Installer" niet op uw computer geÔnstalleerd. Voer de "Windows Update" uit om de "Windows Installer" te verkrijgen.

Afbeelding 5
 1. Nu u BVE op uw computer heeft geÔnstalleerd wordt het tijd om de standaardroute te installeren zodat u met BVE kunt starten. De installatie van de standaardroute kunt u starten door het bestand uchibo9en.msi uit te voeren (afbeelding 6) en vervolgens weer de aanwijzingen op het scherm te volgen.

Afbeelding 6

Met het installeren van de standaardroute heeft u de installatie van BVE afgerond en kunt u beginnen aan uw eerste treinrit met BVE.

BVE draaien
Nu BVE correct op uw computer is geÔnstalleerd kunt u gaan beginnen met BVE. Volg onderstaande stappen om uw eerste treinrit met BVE te maken.
 1. Start BVE van de locatie waar u BVE heeft geÔnstalleerd. Standaard zal BVE te vinden zijn onder "C:/Program Files/BVE/". Het scherm uit afbeelding 7 zal verschijnen. Kies in dit scherm de optie "Windowed" en bevestig met "OK". In sommige gevallen kan het scherm uit afbeelding 7 niet verschijnen en beland u direct in het scherm uit afbeelding 8.

Afbeelding 7
 1. U bent nu aangekomen in het beginscherm van BVE (afbeelding 8) waarin u een trein en route kunt selecteren. In de mappenstructuur onder "File" kunt u een route selecteren. Dubbelklik op de map "Uchibo" om de standaardroute te selecteren. In de rechthoek onder de mappenstructuur verschijnen de op deze route beschikbare treinen. Selecteer hier het treinbestand 1167M.csv en klik vervolgens op "Start".

Afbeelding 8
 1. Nadat u in het scherm uit afbeelding 8 op "Start" heeft geklikt zal BVE de route laden. Daaropvolgend zal u het scherm uit afbeelding 9 te zien krijgen.

Afbeelding 9

BVE is nu gereed om met de trein te gaan rijden. Hieronder vindt u een overzicht van de basis besturingselementen van BVE 2.

Besturingselementen BVE
Tijdens het rijden met een trein binnen BVE 2 zult u het scherm uit afbeelding 9 voor u zien. In afbeelding 10 worden de belangrijkste elementen met nummers aangegeven. Voor elk nummer wordt hieronder uitgelegd wat de betekenis is.


Afbeelding 10
 1. Het BVE hoofdmenu waarmee u het programma kunt stoppen, een andere trein kiezen of instellingen wijzigen.
 2. Snelheidsmeter.
 3. Lamp deursluiting. Als deze lamp brand zijn de deuren gesloten en mag u vertrekken.
 4. Klok.
 5. Luchtdrukmeter van de remleiding.
 6. Tevredenheid van de reizigers.
 7. Adviesbalk. In deze balk verschijnen aanwijzingen over uit te voeren handelingen.
 8. Dienstregeling. Klik op dit pictogram om de dienstregeling te tonen.
 9. In dit gebied vindt u informatie over snelheidsbeperkingen, de komende seinen en het volgende station.
 10. Hier ziet u een groene, gele en zwarte lijn. De zwarte lijn staat voor de nulwaarde. Het groene streepje geeft aan of er tractie wordt geven of geremd. Als er tractie wordt gegeven komt deze boven de zwarte lijn en bij remmen onder de zwarte lijn. Het gele streepje helpt u op de juiste plaats langs het station te stoppen. Het stoppen langs het station komt in BVE zeer precies. De juiste plaats om te stoppen is als het gele en het zwarte streepje op de zelfde hoogte staan. Als het gele streepje boven de zwarte lijn staat moet u nog verder rijden. En als het gele streepje onder de zwarte lijn staat moet u een stuk terug.
 11. Stand rijrichtingschakelaar. F=vooruit, N=neutraal en B=achteruit.
 12. Stand tractieschakelaar. Geeft middels een cijfer de rijtrap aan.
 13. Stand remkraan. PO=tractie uit, EB=noodrem, RL=los, cijfer=remkracht.
 14. Statusmeldingen van de treinbeveiliging en andere systemen.
Nu u weet waarvoor de belangrijkste elementen op u scherm dienen wordt het tijd om te weten hoe u een trein kunt besturen in BVE. Hieronder volgen de belangrijkste toetsen en hun functies.

Cabines met gescheiden tractie- en remhandels:
Z = Verhoog tractie
A = Verminder tractie
< = Verhoog remkracht
> = Verminder remkracht
? = Noodrem
Pijl omhoog = Rijrichting vooruit
Pijl omlaag = Rijrichting achteruit
Spatie = ATS bevestigen
Insert = Reset Chime
Delete = Reset noodrem
End = Open noodrem
Backspace = Cruise-Control (indien beschikbaar)
Shift + F2 = ATS aan
Crtl + F2 = ATS uit
Page Up = Schakel over naar ATS
Page Down = Schakel over naar ATC

Cabines met gecombineerde tractie- en remhandels:
Z = Verhoog tractie/Verminder remkracht
A = Verminder tractie/Verhoog remkracht
Q = Noodrem
Pijl omhoog = Rijrichting vooruit
Pijl omlaag = Rijrichting achteruit
Spatie = ATS bevestigen
Insert = Reset Chime
Delete = Reset noodrem
End = Open noodrem
Backspace = Cruise-Control (indien beschikbaar)
Shift + F2 = ATS aan
Crtl + F2 = ATS uit
Page Up = Schakel over naar ATS
Page Down = Schakel over naar ATC

Met het overzicht van de belangrijkste toetsen van BVE bent u aan het einde gekomen van deze handleiding en kunt u daadwerkelijk beginnen aan uw eerste treinrit in BVE.
Laatste Artikelen