Deze website maakt onderdeel uit van het historische archief van SGSP.nl. Kijk op www.sgsp.nl voor een overzicht van ons actuele aanbod.
 Deze historische website wordt niet langer bijgewerkt met actuele onderwerpen of aangepast aan moderne technische eisen.
Zoeken
Basishandleiding BVE 4

In deze basishandleiding voor BVE 4 kunt u lezen hoe u BVE 4 moet installeren. Daarnaast worden in deze handleiding de basis functionaliteiten van BVE besproken die benodigd zijn om met een trein te kunnen rijden.

BVE installeren
Voordat u van BVE gebruik kunt maken moet u BVE samen met de standaardroute eerst op uw computer installeren. Volg onderstaande stappen om BVE op uw computer te installeren.
 1. Voor de installatie van BVE 4 is het .NET Framework van microsoft vereist. Als het .NET Framework niet op uw computer is geÔnstalleerd moet u eerst de "Windows Update" uit voeren om het .NET Framework te verkrijgen.

 2. Ga naar http://mackoy.cool.ne.jp/ om BVE 4 te downloaden. U zult het scherm uit afbeelding 1 te zien krijgen.

Afbeelding 1
 1. Klik nu op de blauwe B rechts op het scherm uit afbeelding 1. Onder deze B staat het bijschrift "version 4". Nadat u op de B heeft geklikt ziet u het scherm uit afbeelding 2.

Afbeelding 2
 1. In het scherm uit afbeelding 2 klikt u vervolgens op het afbeelding onder het woord "Get" links op het scherm. Hierna zal het scherm uit afbeelding 3 verschijnen.

Afbeelding 3
 1. Links in het midden van het scherm uit afbeelding 3 treft u een link met de titel "Download" aan. Klik op deze link om naar het scherm uit afbeelding 4 te gaan.

Afbeelding 4
 1. Boven in het scherm uit afbeelding 4 treft u een link met de titel "English" aan. Klik op deze link om naar het scherm uit afbeelding 5 te gaan.

Afbeelding 5
 1. Als u het scherm uit afbeelding 5 voor u heeft staan bent u op de download pagina aangekomen. Klik hier op de link onder de kop "BVE Trainsim 4 Program" om BVE te downloaden. Klik eveneens op de link onder de kop "JR Uchibo Line for BVE 4" om de standaardroute te downloaden.

 2. Pak nu de in stap 6 gedownloade .zip bestanden uit. U verkrijgt dan in totaal vier bestanden, namelijk BveSetup.msi, ReadMe.txt, ReadMe-En.txt en uchibo10.msi. Start de BVE installatie door het bestand BveSetup.msi uit te voeren (afbeelding 6) en volg de aanwijzingen op het scherm. Als u het bestand BveSetup.msi niet kunt uitvoeren is de "Windows Installer" niet op uw computer geÔnstalleerd. Voer de "Windows Update" uit om de "Windows Installer" te verkrijgen.

Afbeelding 6
 1. Nu u BVE op uw computer heeft geÔnstalleerd wordt het tijd om de standaardroute te installeren zodat u met BVE kunt starten. De installatie van de standaardroute kunt u starten door het bestand uchibo10.msi uit te voeren (afbeelding 7) en vervolgens weer de aanwijzingen op het scherm te volgen.

Afbeelding 7

Met het installeren van de standaardroute heeft u de installatie van BVE afgerond en kunt u beginnen aan uw eerste treinrit met BVE.

BVE draaien
Nu BVE correct op uw computer is geÔnstalleerd kunt u gaan beginnen met BVE. Volg onderstaande stappen om uw eerste treinrit met BVE te maken.
 1. Start BVE van de locatie waar u BVE heeft geÔnstalleerd. Standaard zal BVE te vinden zijn onder "C:/Program Files/mackoy/BVE4". Het scherm uit afbeelding 8 zal verschijnen. Kies in dit scherm de optie "Windowed" en bevestig met "OK". In sommige gevallen kan het scherm uit afbeelding 8 niet verschijnen en beland u direct in het scherm uit afbeelding 9.

Afbeelding 8
 1. U bent nu aangekomen in het beginscherm van BVE (afbeelding 9) waarin u een trein en route kunt selecteren. In de mappenstructuur kunt u een route selecteren. Dubbelklik op de map "Uchibo" om de standaardroute te selecteren. Nu verschijnen de op deze route beschikbare treinen in beeld. Selecteer hier het treinbestand 1167M.csv en klik vervolgens op "Openen".

Afbeelding 9
 1. Nadat u in het scherm uit afbeelding 9 op "Openen" heeft geklikt zal BVE de route laden. Daaropvolgend zal u het scherm uit afbeelding 10 te zien krijgen.

Afbeelding 10

BVE is nu gereed om met de trein te gaan rijden. Hieronder vindt u een overzicht van de basis besturingselementen van BVE 4.

Besturingselementen BVE
Tijdens het rijden met een trein binnen BVE 4 zult u het scherm uit afbeelding 10 voor u zien. In afbeelding 11 worden de belangrijkste elementen met nummers aangegeven. Voor elk nummer wordt hieronder uitgelegd wat de betekenis is.


Afbeelding 11

 1. Snelheidsmeter.
 2. Lamp deursluiting. Als deze lamp brand zijn de deuren gesloten en mag u vertrekken.
 3. Klok.
 4. Luchtdrukmeter van de remleiding.
 5. Dienstregeling.
 6. Statusmeldingen van de treinbeveiliging en andere systemen.
 7. Stand rijrichtingschakelaar. F=vooruit, N=neutraal en B=achteruit.
 8. Stand tractieschakelaar. Geeft middels een cijfer de rijtrap aan. N=neutraal.
 9. Stand remkraan. EMG=noodrem, RL=los, Bcijfer=remkracht.
 10. Hier verschijnen aanwijzingen over uit te voeren handelingen.
Nu u weet waarvoor de belangrijkste elementen op u scherm dienen wordt het tijd om te weten hoe u een trein kunt besturen in BVE. Hieronder volgen de belangrijkste toetsen en hun functies.

Algemeen:
F3 = Dienstregeling tonen/verbergen
F4 = Dienstregeling bekijken
Keypad 0 = Zoom in
Keypad . = Zoom uit
Keypad 4 = Meer links kijken
Keypad 6 = Meer rechts kijken
Keypad 8 = Meer omhoog kijken
Keypad 2 = Meer omlaag kijken

Cabines met gescheiden tractie- en remhandels:
Z = Verhoog tractie
A = Verminder tractie
< = Verhoog remkracht
> = Verminder remkracht
? = Noodrem
F6 = Deuren openen/sluiten
Pijl omhoog = Rijrichting vooruit
Pijl omlaag = Rijrichting achteruit
Spatie = ATS bevestigen
Insert = Reset Chime
Delete = Reset noodrem
Backspace = Cruise-Control (indien beschikbaar)
Keypad Enter = Hoorn 1
Keypad + = Hoorn 2 (indien beschikbaar)
Keypad - = Hoorn 3 (indien beschikbaar)

Cabines met gecombineerde tractie- en remhandels:
Z = Verhoog tractie/Verminder remkracht
A = Verminder tractie/Verhoog remkracht
Q = Noodrem
F6 = Deuren openen/sluiten
Pijl omhoog = Rijrichting vooruit
Pijl omlaag = Rijrichting achteruit
Spatie = ATS bevestigen
Insert = Reset Chime
Delete = Reset noodrem
Backspace = Cruise-Control (indien beschikbaar)
Keypad Enter = Hoorn 1
Keypad + = Hoorn 2 (indien beschikbaar)
Keypad - = Hoorn 3 (indien beschikbaar)

Met het overzicht van de belangrijkste toetsen van BVE bent u aan het einde gekomen van deze handleiding en kunt u daadwerkelijk beginnen aan uw eerste treinrit in BVE.
Laatste Artikelen